Selecteer een pagina

Soms is het best lastig scherp te houden, waar Vincent zich in de loop van zijn leven ophield. Om die reden, dit overzicht.

30 maart 1853:

Vincent wordt geboren te Zundert aan de Markt

bewijs van geboorte

1861-1868 Zundert/ Zevenbergen/ Tilburg/ Zundert

Vincent bezoekt vanaf september 1861 een jaar de dorpsschool in Zundert. Vervolgens krijgt hij thuis prive onderwijs. Op 1 oktober 1864 gaat hij naar de prive kostschool te Zevenbergen en blijft daar tot 31 augustus 1866. Daarna bezoekt hij de Rijks HBS “Willem II” te Tilburg. Om onbekende redenen wordt zijn opleiding in maart 1868 afgebroken en Vincent keert terug naar het ouderlijk huis in Zundert.

1869-1874 Den Haag/ Parijs/ Londen

Op 1 augustus 1869 treedt Vincent als jongste bediende in dienst bij de kunsthandel van zijn kinderloze “oom Vincent”, Goupil & Cie in Den haag. Later werkt hij voor hetzelfde bedrijf in Parijs en Londen.

1875 Parijs

Dominee van Gogh (de vader van Vincent) aanvaardt in oktober 1875 een aanstelling in Etten. Het gezin met de nog thuiswonende kinderen Wil en Cor, verhuist naar de pastorie bij de N.H. Kerk. Vincent, die inmiddels bij Goupil & Cie te Parijs werkt, brengt de kerstdagen in Etten door.

1876 Etten/ Ramsgate

Per 1 april wordt Vincent ontslagen bij Goupil & Cie onder andere omdat hij zonder toestemming is afgereisd naar Etten voor de kerst.Hij verblijft enkele weken in Etten en maakt 2 tekeningen van de pastorie. Op 16 april vertrekt hij naar Engeland, waar hij eerst in Ramsgate als onderwijzer en vervolgens in Isleworth als hulpprediker. Met kerts bezoekt hij Etten. Vanwege zijn slechte lichamelijke en geestelijke conditie halen zijn ouders hem over niet naar Engeland terug te keren.

1877 Dordrecht/ Amsterdam

Na een periode als boekhouder bij boekhandel Blusse & van Braam in Dordrecht, verhuist Vincent naar Amsterdam. Hij is er “vol”van om predikant te worden in de voetsporen van zijn vader. Zijn familie ondersteunt schoorvoetend dit idee, onder de voorwaarde dat hij een gedegen opleiding volgt. Hij bereidt zich met alle support voor op de opleiding. Helaas blijkt dit toch te zwaar te zijn.

1878 Amsterdam/ Etten/ Brussel

In juli geeft Vincent zijn studie op, wat best lastig was, gezien alle verwachtingen om hem heen. Hij woont een tijdje weer in Etten bij zijn ouders. Theo werkt al vrij lang bij Goepil & Cie, eerst in Brussel daarna in Den Haag. Hij doet t goed ! Vincent besluit een opleiding te gaan volgen als lekenprediker in Laken bij Brussel. Hij zakt onder andere doordat zijn preken veel te ingewikkeld zijn. Vervolgens besluit hij evangelisatiewerk te gaan doen bij de mijnwerkers in de Borinage.

1879 Borinage

Wegens gebrek aan gevoel voor de gangbare verhoudingen tussen predikant en het volk wordt Vincent ontslagen. Vincent leeft namelijk heel erg simpel, zoals zonder gewoon bed. Hij werkt op eigen gelegenheid verder, maar belandt in een crisis.

1880 Brussel

In augustus besluit Vincent kunstenaar te worden. Hij gaat naar Brussel. Daar ontmoet hij de schilder Anthon van Rappard.

1881 Brussel/ Etten

In april 1881 trekt de 28 jarige Vincent in bij zijn ouders op de pastorie in Etten, waar hij een atelier inricht. In de zomer komt Van Rappard logeren. De jonge weduwe Kee Vos-Stricker logeert een tijdje met haar zoontje op de pastorie. Vincent raakt verliefd op haar en betuigt vol vuur zijn liefde, welke niet beantwoord wordt. Dit leidt tot onenigheid in de familie. Eind november werkt hij een aantal weken bij zijn aangetrouwde neef Mauve. Vincent vertrekt na een heftige familie ruzie naar Den Haag.

1882 Den Haag

In Den Haag huurt Vincent een atelier aan de Schenkweg, Zijn vader Dominee Van Gogh aanvaardt een beroep van de gemeente Nuenen. De familie verlaat Etten en verhuist naar Nuenen. Vincent neemt Sien Hoornik, een zwangere prostituee met haar dochtertje op in huis. In maart krijgt Vincent zijn eerste opdracht van Oom Cor. Vincent oefent zich in het lithograferen in de hoop als illustrator werk te vinden.

1883 Den Haag/ Drenthe

Uiteindelijk verbreekt Vincent de relatie met Sien Hoornik en vertrekt naar Drenthe. Hij vervlijft in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam. Helaas kan hij van daaruit geen brieven versturen en hij besluit na 3 maanden zijn ouders op te zoeken in Nuenen

1884 – 1885 Nuenen

Vincent maakt in Nuenen veel studies van boeren en wevers. Van Rappard komt opnieuw op bezoek. Zijn buurmeisje Margot Begemann wordt verliefd op hem. Een huwelijk blijft uit, onder druk van haar ongehuwde zusters. Vincent weet een groepje amateurschilders om zich heen te verzamelen. Plotseling sterft zijn vader begin 1885, wat een begin betekent van de financiele afhankelijkheid van zijn jongere broer Theo. In Nuenen wordt veel schilderijen gemaakt, waaronder “de aardappeleters”.Helaas verbiedt de pastoor zijn parochianen voor Vincent te laten poseren, wat zijn vertrek versnelt.

1886 – 1887 Antwerpen/ Parijs

Vincent vertrekt naar Antwerpen, omdat hij de stap naar Parijs nog te groot vindt. Hij volgt er lessen aan de Academie. Redelijk snel vertrekt hij naar Parijs, waar zijn broer Theo woont. Voor het eerst ervaart hij wat het impressionisme inhoudt. Hij schildert hier voornamelijk bloemenstillevens om zijn pallet kleurrijker te krijgen.

1888 Arles

In februari vertrekt Vincent naar Zuid Frankrijk en ontwikkelt het plan voor een atelier van het Zuiden. Gauguin een schilder, die Vincent erg bewondert komt bij hem op bezoek. Samen schilderen ze. Na een ruzie met Gauguin verwondt Vincent zich aan het oor en belandt in het ziekenhuis.

1888 Arles/ St Remy de Provence

Eind april laat Vincent zich opnemen in de psychiatrische inrichting van St Remy de Provence. Hij maakt schilderijen geinspireerd op het werk van Millet, Delacroix en Rembrandt. Aan zijn moeder en zus vraagt hij om oude studies.

1890 Arles/ Auvers sur Oise

Vincent verkoopt op een tentoonstelling in Brussel zijn eerste schilderij. Hij besluit zich te vestigen in Auvers-sur-Oise, in de buurt van Parijs. Hij maakt kennis met zijn arts en amateurschilder Paul Gachet, die hij ook schildert. Op 27 juli schiet hij zich in de borst en 2 dagen later sterft hij in het bijzijn van Theo. Vincent wordt 37 jaar oud.

1891

Op 25 januari 1891 overlijdt Theo vanwege alle misere. Theo is dan vader van een nog klein kind. Vincent en Theo liggen begraven op de begraafplaats van Auvers sur Oise

Pin It on Pinterest

Share This

Delen? Graag!

Deel dit bericht op Social Media