Selecteer een pagina

Sfeerimpressie: de 5  thema’s van de Van Gogh Amsterdam Canal Cruise

Op donderdag 26 maart was er een Van Gogh cruise,  bedrijfsuitje als verjaardagscadeau voor de directeur met een aantal van de personeelsleden.  De directeur had een enorme interesse in het leven en de schilderijen van Vincent van Gogh en om in die reden vond men het een leuk om tijdens de lunch, deze cruise cadeau te doen.

Tijdens de rondvaart tocht die  1,5 uur duurde, maakten de mensen kennis  met het leven van Vincent van Gogh in zijn algemeenheid en met de gebeurtenissen in relatie tot de stad Amsterdam. Deze gebeurtenissen zijn in de hele levensloop van Vincent onderbelicht gebleven.

Aan boord was ook Anna van Gogh-Carbentus, de moeder van Vincent, en zij vertelde op  interactieve wijze over het leven van Vincent,  aan de hand van volgende thema’s:

 

  1. Godsdienst

Vincent van Gogh heeft op 24 jarige leeftijd een jaar in Amsterdam gewoond. Dat deed hij omdat hij op dat moment dolgraag dominee wilde worden net zoals zijn vader en grootvader. In Amsterdam vond hij een geschikte plek voor het afronden van de HBS. Daarna zou hij nog – op zeer gedreven manier – een 8 jarige studie theologie gaan volgen. Waarom heeft hij dat nooit afgemaakt?

  1. De liefde

Ook in de liefde was hij zeer gedreven en aanhoudend. De verliefdheid op zijn nicht Kee Vos Stricker, ouder dan hij, dreef hem opnieuw naar de hoofdstad. Hoewel het voor Vincent eigenlijk al duidelijk was, dat zijn liefde niet beantwoord werd, reisde hij toch af  om een glimp van zijn nicht op te vangen en te kijken of er al iets veranderd was bij haar. Tja wat was het resultaat van dit bezoek? En wat voor andere eigenaardigheden waren er om dit bezoek heen?

  1. De donkere periode

Met name de schilderijen die Vincent maakte in Nuenen, hebben een erg donker karakter. In deze periode reist Vincent af naar het Rijksmuseum te Amsterdam om een bezoek te brengen aan een aantal oude Meesters. Was dit de reden dat Vincent een maand later voorgoed Nederland verliet en via Nuenen en België naar Frankrijk?

  1. Lichte periode

Vincent heeft in zijn korte schildersperiode door zijn gedrevenheid bijna 800 schilderijen gemaakt. In Parijs en Arles komen de veel lichtere kleuren naar voren in zijn werken. Daarnaast zijn er een aantal verhalen rondom schilderijen en geven we aan dat er rondom Vincent van Gogh allerlei verhalen zijn ontstaan, die ook gemakkelijk heel anders gezien kunnen worden. Sneed hij daadwerkelijk zijn oor zelf af?

  1. Authenticiteit

Na de genezing in St Remy de Provence, verhuist Vincent naar het Noorden van Frankrijk om weer dichter bij zijn broer Theo te zijn. Hier schildert hij een aantal werken die uiteindelijk tegen de hoogste prijzen werden verkocht zoals het portret van Dr Gachet. Maar waar is dit schilderij nu?

Was het zelfmoord of toch moord? Zou hij in de huidige tijd ook gezien worden als een waanzinnige? Veel mythes worden ontrafeld.
Na afloop gaven zowel de directeur als de personeelsleden blijk van een inspirerende rondvaart te hebben genoten, waar ze nog veel weetjes over het bijzondere leven van Vincent van Gogh konden navertellen.

De cruise is gebaseerd op de biografie van Steven Naifeh en Gregory White Smith en laat aan de hand van thema’s kennis maken met het leven van rondvaart-1024x502.

Pin It on Pinterest

Share This

Delen? Graag!

Deel dit bericht op Social Media